...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Kan een detacheringsverklaring in geval van fraude buiten beschouwing worden gelaten?

Op 6 februari 2018 deed het Europese Hof van Justitie, bij wijze van prejudiciële beslissing, uitspraak in een Belgische zaak. Het Hof oordeelde dat detacheringsverklaringen in sommige gevallen door nationale rechters buiten beschouwing moeten worden gelaten als er sprake is van fraude. Daarnaast kunnen ondernemingen aansprakelijk worden gesteld indien deze verklaringen frauduleus zijn.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is de Dienstenrichtlijn van toepassing op een situatie tussen burgers als die richtlijn niet goed is geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving?

Kan een voldoende onvoorwaardelijke en nauwkeurige bepaling van de Dienstenrichtlijn worden ingeroepen in een geding tussen twee particulieren? Zo niet, kan een (decentrale) overheid aansprakelijk worden gehouden voor eventuele schade in een geding tussen particulieren veroorzaakt door het handelen van de (decentrale) overheid in strijd met deze richtlijn? Vaste jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie hierover is bevestigd in het arrest Thelen Technopark Berlin.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is Uber een vervoersdienst of digitaal bemiddelingsplatform?

In dit arrest oordeelt het Europees Hof van Justitie dat het aanbieden van taxidiensten via de applicatie Uber kwalificeert als een vervoersdienst. Dit in tegenstelling tot het standpunt van Uber dat het slechts een digitaal platform is dat vraag en aanbod van stedelijk vervoer bij elkaar brengt. Uber kan zich door de kwalificatie als vervoersdienst niet beroepen op het vrij verkeer van diensten zoals neergelegd in de Europese Dienstenrichtlijn (Richtlijn 2006/123/EG).

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Kosten in verband met vergunningaanvraag

Overheden mogen de kosten van vergunningsprocedures in rekening brengen bij de aanvrager van een vergunning. Deze kostenvergoeding voor de aanvrager dient echter wel redelijk en evenredig te zijn met de kosten van de vergunningsprocedure.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wanneer is sociale woningbouw verboden staatssteun en in strijd met het vrij verkeer van kapitaal?

Compensatie aan bouwbedrijven die verplicht zijn sociale woningbouw te realiseren is geen verboden staatssteun zolang de verrichte activiteiten onder diensten van algemeen economisch belang (DAEB) vallen. Dit is een van de conclusies die getrokken kan worden uit de gevoegde zaken C-197/11 en C-203/11 – Eric Libert e.a. tegen Vlaamse Regering.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wanneer is een eis in een aanbestedingsprocedure in strijd met de vrij verkeersregels?

Een Italiaanse regeling op grond waarvan bij een openbare aanbestedingsprocedure alleen een concessie kan worden verleend aan een vennootschap die beschikt over een minimaal volgestort kapitaal van € 10 miljoen is in strijd met het vrij verkeer van diensten en het vrij verkeer van vestiging. Deze uitspraak is relevant voor decentrale overheden omdat zij bij het opleggen van eisen in aanbestedingsprocedures rekening moeten houden met de vrij verkeersregels.

...
Praktijkvraag - 14 februari 2023

Mag een gemeente in haar standplaatsenbeleid het aanbod van ongezond voedsel in de buurt van scholen tegengaan?

Gemeenten en onderwijsinstellingen houden zich steeds meer bezig met het tegengaan van ongezond eetgedrag en het bevorderen van een gezonde leefstijl voor kinderen. Daarom vraagt de gemeente zich af of het mogelijk is om snackwagens te weren in de buurt van scholen en alleen standplaatsen toe te staan voor de verkoop van gezond voedsel. Is dit toegestaan op grond van de Dienstenrichtlijn?

...
Praktijkvraag - 15 december 2022

Zijn de vrij verkeersregels van toepassing op een zuiver interne situatie?

Onze gemeente stelt als eis voor de afgifte van een taxivergunning dat de aanvrager in de gemeente woonachtig moet zijn. Een Nederlandse taxichauffeur stelt nu dat hier sprake is van strijd met de vrij verkeersregels dan wel met de Dienstenrichtlijn. Kan hij zich daarop beroepen terwijl er sprake is van een zuiver interne situatie?

...
Praktijkvraag - 1 december 2022

Zijn gemeenten verplicht Wmo-voorzieningen te verstrekken aan EU-burgers gedurende de eerste drie maanden van hun verblijf in Nederland?

De Europese Burgerschapsrichtlijn heeft betrekking op het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten door EU-burgers en hun familieleden. Unieburgers die op basis van deze richtlijn op het grondgebied van een lidstaat verblijven dienen dezelfde behandeling te verkrijgen als de onderdanen van die lidstaat. Het gastland is volgens de richtlijn niet verplicht om een recht op sociale bijstand toe te kennen gedurende de eerste drie maanden van verblijf. Vallen voorzieningen ingevolge de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) onder de noemer sociale bijstand?

...
Nieuws - 16 november 2022

Verordening voorgesteld voor het delen van gegevens over kortetermijnverhuur

Het aandeel kortemijnverhuur in de toeristische sector neemt mede door de platformeconomie aanzienlijk toe. Om de transparantie in deze industrie te vergroten en overheden te helpen bij een evenwichtige ontwikkeling heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening gepubliceerd. De verordening beoogt een eerlijke, verantwoorde en betrouwbare groei van de kortetermijnverhuur. Omdat de verordening impact zal hebben op zowel overheidsinstanties als burgers, heeft de Commissie ook een consultatie gepubliceerd.

...
Praktijkvraag - 8 november 2022

Mag de gemeente de exploitant van een tankstation verplichten om ook elektrische laadpalen aan te bieden?

Het aantal elektrische auto’s in onze gemeente is de laatste jaren erg gestegen. Hierdoor steeg ook de behoefte aan het opladen van auto’s in de openbare ruimte. Onze gemeente wil het gebruik en de groei van elektrisch vervoer graag stimuleren. We willen het daarom verplicht stellen dat exploitanten van tankstations op slimme locaties ook een elektrisch laadpunt aanbieden. Mag dit?