...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wanneer is een eis in een aanbestedingsprocedure in strijd met de vrij verkeersregels?

Een Italiaanse regeling op grond waarvan bij een openbare aanbestedingsprocedure alleen een concessie kan worden verleend aan een vennootschap die beschikt over een minimaal volgestort kapitaal van € 10 miljoen is in strijd met het vrij verkeer van diensten en het vrij verkeer van vestiging. Deze uitspraak is relevant voor decentrale overheden omdat zij bij het opleggen van eisen in aanbestedingsprocedures rekening moeten houden met de vrij verkeersregels.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is het eisen van een keurmerk bij het aanbesteden van koffieautomaten toegestaan?

Het eisen van een keurmerk bij het aanbesteden van koffieautomaten is niet toegestaan. Dit volgt uit een uitspraak die het Europese Hof in mei 2012 deed tegen Nederland over de aanbesteding van koffieautomaten door de provincie Noord-Holland. Wel mogen de voor die milieukeur vastgelegde eisen gebruikt worden als technische specificatie.

...
Nieuws - 12 december 2022

Nieuwe verplichtingen voor decentrale overheden bij accountantscontrole

Per 1 januari 2023 zijn de colleges van burgemeester & wethouders verantwoordelijk voor het opnemen van een rechtmatigheidsverantwoording in hun jaarrekening. Er zijn verschillende publicaties hiervoor beschikbaar als hulpmiddel.

...
Praktijkvraag - 22 februari 2023

Kan een onderneming worden uitgesloten van deelname aan een aanbestedingsprocedure omdat in het verleden slecht is gepresteerd?

Ons waterschap is bezig met de voorbereiding van een aanbesteding voor een werk, namelijk de aanleg van een kade. Daarbij willen we eigenlijk niet in zee gaan met een partij die in het verleden slecht gepresteerd heeft. Is het mogelijk om op grond van deze reden een onderneming uit te sluiten van deelname aan een aanbestedingsprocedure? Welke verplichtingen gelden er om een partij uit te sluiten op basis van deze grond? Is er in de jurisprudentie nog aanvullende informatie te vinden hierover?

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Vervoer en aanbesteden

Bij het uitvoeren van taken op het gebied van (openbaar) vervoer door decentrale overheden kunnen Europese aanbestedingsregels relevant zijn. Deze pagina gaat verder in op hoe de aanbestedingsregels hierin voorbij komen.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Prijsinstrument voor toegang tot aanbesteden derde landen

De toegang tot buitenlandse aanbestedingen voor Europese bedrijven is verbeterd. Op grond van een nieuwe verordening kan de Commissie onderzoek doen naar eventuele discriminatie tegen Europese bedrijven. Ook kan de Commissie maatregelen treffen tegen inschrijvers uit derde landen.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Publiekrechtelijke instelling

De aanbestedingsregels zijn alleen van toepassing op aanbestedende diensten. Hier vallen ook publiekrechtelijke instellingen onder. Maar wat zijn dit precies? Dat leest u op deze pagina.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Aanbestedende dienst

Voordat antwoord kan worden gegeven op de vraag of er een aanbestedingsplicht bestaat moet worden nagegaan of we te maken hebben met een aanbestedende dienst. Op deze pagina leest u meer over het begrip ‘aanbestedende dienst’.

...
Praktijkvraag - 20 december 2022

Moet een aanbestedende dienst die zelf zich inschrijft in een aanbesteding zijn onderaannemers aanbesteden?

Onze organisatie is een aanbestedende dienst maar schrijft zelf ook in op Europese aanbestedingsprocedures. Soms zijn hierbij onderaannemers nodig. Moet onze organisatie deze onderaannemers zelf ook weer aannemen door middel van een Europese aanbestedingsprocedure? Maakt het daarbij nog uit of onze organisatie zich samen met een andere publieke organisatie inschrijft?

...
Nieuws - 15 november 2022

Duitse nationalisatie SEFE Energy: Nederland gooit beleid Russische gascontracten om

De Europese Commissie heeft de Duitse staatssteunmaatregel ten behoeve van SEFE Energy goedgekeurd. Hiermee is SEFE genationaliseerd en valt het bedrijf niet onder het vijfde sanctiepakket. Volgens Minister Jetten brengt dit met zich mee dat ook Nederlandse aanbestedende diensten hun bestaande contracten met SEFE kunnen aanhouden en hier geen ontheffing meer voor hoeven aan te vragen.