...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Zijn er Europese regels omtrent zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Onze gemeente krijgt regelmatig vragen over de regels die gelden met betrekking tot het recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof van werknemers. Deze vragen krijgen we zowel intern binnen als via het ondernemingsloket. Wij zijn op de hoogte van de van toepassing zijnde Nederlandse regels. Zijn er echter ook Europese regels over zwangerschaps- en bevallingsverlof waar wij op dienen te wijzen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe steekt de procedure voor de totstandkoming van Europese wetgeving in elkaar?

In berichtgeving lees ik regelmatig over de (voortgang van) procedures van voorstellen van de Europese Commissie voor nieuwe EU wetgeving, bijvoorbeeld in de vorm van voorstellen voor een nieuwe Europese richtlijn. Daar komen onder andere termen zoals ‘’eerste en tweede lezing’’ en ‘’triloog’’ aan bod. Wat betekenen deze termen? En hoe verloopt de procedure van totstandkoming van nieuwe Europese richtlijnen en verordeningen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Moeten ondernemers uit het VK toegelaten worden tot de Europese aanbestedingsprocedures?

Ons samenwerkingsverband van gemeenten koopt voor drie gemeenten werken, leveringen en diensten in. Ons samenwerkingsverband is aanbestedingsplichtig. Incidenteel ontvangen wij bij Europese aanbestedingsprocedures inschrijvingen van ondernemers uit het VK. Moeten wij die ondernemers uit het VK blijven toelaten tot Europese aanbestedingsprocedures nu het VK de Europese Unie heeft verlaten? Wat is hierover afgesproken in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Inkoopcontracten met dienstverleners uit het VK, wat verandert er door de Brexit?

Onze gemeente heeft inkoopcontracten voor dienstverlening met het Verenigd Koninkrijk, en we zijn mogelijk voornemens om in de toekomst nieuwe inkoopcontracten af te sluiten bij dienstverleners uit het VK. Wat is hierover afgesproken in de nieuwe EU-VK handels- en samenwerkingsovereenkomst? En hoe kunnen wij hier rekening mee houden?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Mag een gemeente zomaar steun verlenen aan een museum?

Onze gemeente wil met een subsidie een museum helpen moderniseren. Het geld zal worden gebruikt voor de aanschaf van audiovisuele apparatuur om interactieve demonstraties en presentaties mogelijk te maken. Is er sprake van staatssteun? Zo ja, hoe kunnen wij de subsidie ‘staatssteunproof’ verlenen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Welke regels gelden er voor invoer en uitvoer van cultuurgoederen die in bruikleen zijn gegeven aan instellingen in het Verenigd Koninkrijk?

Een publiekrechtelijke cultuurinstelling in onze regio heeft op dit moment een bruikleenovereenkomst met een museum in het Verenigd Koninkrijk (VK) lopen, waarbij een aantal kunst- en cultuurgoederen aan het VK in bruikleen zijn gegeven. Deze overeenkomst loopt over een aantal jaar ten einde. Welke stappen moet deze instelling nemen om de goederen terug te krijgen nu het VK geen lidstaat van de EU meer is? Met welke formaliteiten moet rekening worden gehouden, mocht in de toekomst weer een overeenkomst met het VK afgesloten worden voor het in bruikleen geven van cultuurgoederen?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kan onze gemeente nog financiële diensten afnemen in het VK?

Onze gemeente heeft in het verleden regelmatig financiële producten afgenomen bij dienstverleners uit het Verenigd Koninkrijk (hierna VK), zoals verzekeraars en banken. Nu het VK geen lidstaat van de EU meer is, vragen wij ons af of het voor onze gemeente in de toekomst nog wel mogelijk is om financiële diensten af te nemen bij financiële instellingen uit het VK. Wat is er in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK hierover afgesproken of met welke regelgeving moeten wij rekening houden?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe kunnen decentrale overheden rechtmatig steun verlenen tijdens de coronacrisis?

Als gemeente willen wij steun verlenen aan onze ondernemers om de economische gevolgen van de coronamaatregelen te beperken. Hoe kunnen wij deze steun in overeenstemming met de staatssteunregels verstrekken? We begrepen dat de Europese Commissie een tijdelijk steunkader heeft opgezet. Kunnen wij daar ook gebruik van maken?

...
Nieuws - 18 september 2023

Staat van de Unie: Waar moeten decentrale overheden op letten?

Energie, sociale zekerheid, digitalisering en economische ontwikkeling waren op 13 september 2023 de hoofdpunten van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Deze onderwerpen kwamen tijdens haar jaarlijkse toespraak, de Staat van de Unie, in het Europees Parlement aan bod. Verder berichtte Von der Leyen ook over plannen voor de toekomst van de Europese Unie.